Nu ik de dag niet meer onthoud, maak dan mijn momenten onvergetelijk.

Beleefhoek

Bent u op zoek naar beleefhoeken voor uw cliënten? Dan heeft u aan ons een goede adviseur. Wij adviseren bij- en realiseren beleefhoeken. Mensen met dementie zijn gevoelig voor hun omgeving en sfeer. Het bepaalt hun gedrag. Daarom is een gunstige omgeving met positieve prikkels, passend bij hun belevingswereld belangrijk. Zintuigen spelen hierbij een belangrijke rol. Dit zijn dynamische prikkels die nog verwerkt kunnen worden in het emotionele brein. Statische beelden – alles wat stilstaat en geluidloos is – doen dit niet omdat het rationele bovenbrein beschadigd is.

“Verleiden” tot activiteit

Het is daarom belangrijk om vanuit omgevingszorg interessante, herkenbare en vertrouwde plekken te creëren die de hersenen als het ware leuk vinden; de zogeheten “beleefhoeken”. Hiermee voorkom je loopdrang en valgevaar en stimuleer je activiteit. Het nodigt mensen onbewust uit tot de beleefhoek en het “verleid” hen om er wat te doen. Het beïnvloedt positief gedrag, mits de juiste attributen, meubels, kleuren, contrasten en materialen worden gebruikt. Maximaal Leven gebruikt bij het ontwerpen van sfeervolle beleefhoeken, de inzichten op het gebied van omgevingszorg van dr. Anneke van der Plaats (sociaal geriater).

Soorten beleefhoeken

Iedere beleefhoek heeft zijn eigen sfeer en reuring. De beleefhoeken zijn aangepast op de belangstelling van cliënten. Zoals een bioscoopje met ouderwetse films, trage beelden en bioscoopstoelen. Ook de babykamer met kirrende babygeluiden is in trek. Of de herenhoek met bibliotheek en aquarium, een café met stamtafel, piano en jukebox, een schooltje met schoolbord en het magnetische aap – noot -mies aan de wand, een keukentje, een kluskamer of beweeghoek. Beleefhoeken zijn voorzien van de juiste (sfeer)beelden, geluiden, materialen en attributen. Om zo een fijne leefomgeving te creëren met een fijne dagbeleving.

Advies en realisatie

Maximaal Leven heeft het doel om een gunstige fysieke leefomgeving te creëren voor bewoners van een zorginstelling, om hiermee de kwaliteit van leven te vergroten. Hiervoor werkt ze samen met gespecialiseerde adviseurs op het gebied van omgevingszorg en vakkundige interieurarchitecten. Met uitgebreide kennis, verfijnde smaak en bovenal inlevingsvermogen adviseren ze bij- en maken zij elk ontwerp in nauwe betrokkenheid met de opdrachtgever, passend bij de gebruiker. Alleen met de juiste elementen om je heen, kun je ontspannen en de ruimte gebruiken. Zo is elk interieur opnieuw maatwerk.